Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws
NL
EN
Bekijk de trailer

Lolita

Nabokovs roman was destijds zeer controversieel, net als Kubricks verfilming - het verhaal over de liefde van een oudere man voor een jong meisje.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Lolita

De van oorsprong Spaanse naam 'Lolita' is een verkleinvorm van 'Lola', wat weer van 'Dolores' afkomt. Sinds het verschijnen van Lolita, Vladimir Nabokovs uiterst controversiële roman uit 1955, heeft die naam een erotische bijklank gekregen: Lolita is een jong tienermeisje dat een onweerstaanbare seksuele aantrekkingskracht uitoefent op sommige oudere mannen; een nimfijn, wordt zo'n meisje in het verhaal genoemd. Stanley Kubrick verfilmde de roman en ook deze adaptatie bleek controversieel: de film zou 'pedofilie verheerlijken'. Zeker nu de #MeToo-discussie volop woedt, is het de vraag of de film nog altijd omstreden is.

Humbert Humbert, een 45-jarige professor Franse Letterkunde, huurt een kamer bij de weduwe Charlotte Haze, in zijn ogen een lachwekkende vrouw. De reden om bij haar in te trekken is simpel: hij is smoorverliefd op haar 14-jarige dochter Dolores en de gevoelens lijken wederzijds. Hij heeft er alles voor over om bij haar in de buurt te zijn en blijven. Hij trouwt zelfs met Charlotte. Met James Mason, Shelley Winters en Sue Lyon.