Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Unclenching the Fists

Het leven van Ada en haar broers Akim en Dakko staat in het teken van de strenge discipline die vader Zaur hen oplegt. Hoe hieraan te ontsnappen?
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Unclenching the Fists

Tussen de steile kliffen, hoog in de bergen van Noord-Ossetië, Rusland, ligt het kleine mijnstadje Mizur. Na een dramatische gebeurtenis verhuist Zaur hier met zijn kinderen Ada, Akim en Dakko naar toe. Als vader is Zaur streng: discipline gaat boven alles, terwijl tussen zorg en overbescherming geen verschil bestaat. Zijn oudste zoon Akim wist al aan hem te ontsnappen en werkt in Rostov, de dichtstbijzijnde stad, terwijl diens jongere broer Dakko nog niet weet wat hij van het leven wil. Ondertussen bereidt zus Ada haar ontsnapping voor.

Unclenching The Fists is de claustrofobische tweede speelfilm van regisseur Kira Kovalenko, afkomstig uit de nabijgelegen Kabardino-Balkarische Republiek. Geworteld in het verleden en het heden van deze regio, weet Kovalenko naadloos emotie, urgentie en hyperrealisme met elkaar te vervlechten. Kovalenko wordt gezien als een van de veelbelovendste filmmakers van de regio. Voor dit prachtige drama won ze de Un Certain Regard-prijs op het filmfestival van Cannes.

de Volkskrant

(...) een aangrijpende verkenning van het leven in een barre uithoek van Rusland