Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Freaks Out

Rome, 1943: vier ‘freaks’, mensen met bijzondere gaven, sluiten zich bij het circus van de Joodse directeur Israel. De nazi’s zijn echter heer en meester in de stad.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Freaks Out

Elektrisch geladen Matilde, insectenfluisteraar Cencio, wolfman Fulvio en de magnetische Mario waren altijd al buitenbeentjes. De Joodse circusdirecteur Israel ontfermt zich over de vier en neemt ze op in zijn rondreizende circusgezelschap; ‘freaks’ zijn immers populaire circusartiesten. Het jaar is 1943, de plaats Rome; de nazi’s zijn daar heer en meester en dat is slecht nieuws voor het viertal. Israel probeert een overtocht naar New York te regelen, maar op een dag is hij spoorloos verdwenen, waarmee het plan in het water valt. Matilde blijft zoeken naar Israel, maar de andere drie sluiten zich aan bij Circus Berlin, dat door de nazi’s wordt gerund. Daar krijgen ze te maken met de zesvingerige Franz, circusdirecteur en SS-officier.

Deze film roept net zo zeer de X-Men-reeks in gedachten als het destijds controversiële Freaks van Tod Browning uit 1932. Regisseur Grabriele Mainetti maakte er een gedurfde, veelbekroonde mix van historisch drama, fantasy en avontuur van. Winnaar Publieksprijs IFFR, 2022.