Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Godland

Eind 19e eeuw reist de Deense priester Lucas naar IJsland om er een nieuwe kerk te bouwen. De lange en zware tocht zal zijn tol eisen.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Godland

Eind 19e eeuw krijgt de jonge Deense priester Lucas de opdracht af te reizen naar IJsland, dan nog een Deense kolonie. Daar moet hij twee dingen doen: in een afgelegen parochie een nieuwe kerk bouwen, en onderweg de mensen en het land fotograferen. Eenmaal wordt hij ontvangen door Ragnar, een norse IJslander die hem naar de plek van bestemming moet begeleiden. Met zijn camera op zijn rug begint Lucas aan de tocht die lang en zwaar zal blijken. Als de eindbestemming is bereikt, blijkt de reis door het barre landschap zijn tol te hebben geëist; onderweg is Lucas een ander mens geworden.

Regisseur Hlynur Pálmason, die zelf het scenario schreef, vertelt in een meditatief tempo, maar met de nodige humor, vooral een verhaal over de essentie van reizen: op weg zijn naar een bestemming. Maar welke? Het IJslandse landschap vertolkt daarbij in al zijn ruige schoonheid een grote rol. Pálmason filmde het op analoge film in een 4:3-formaat.