Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

The Holy Mountain

Magnum opus van Jodorowsky over de betekenis van aardse rijkdom en onsterfelijkheid. Een Alchemist leidt zijn volgelingen naar de Heilige Berg, waar verlichting wacht.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

The Holy Mountain

John Lennon was dermate onder de indruk van Jodowowsky’s cultwestern El Topo dat hij en Yoko Ono besloten geld te steken in diens nieuwe film The Holy Mountain, een surrealistisch en mystiek meesterwerk dat vandaag de dag beschouwd wordt als Jodowowsky’s magnus opus. Om ervoor te zorgen dat zijn cast de juiste mindset had, liet hij ze maandenlang spirituele zen-, yoga- en soefioefeningen verrichten, terwijl ook geestverruimende middelen als LSD en psilocybine werden ingezet. Het resultaat is een even hypnotiserende als ook controversiële zoektocht naar de betekenis van aardse rijkdom en onsterfelijkheid.

Een dief, die sterk op Jezus lijkt, leert de Alchemist kennen, een man die zelfs uitwerpselen in goud kan veranderen. Samen met diens zwijgzame assistent en zeven anderen, elk symboliseert een planeet, wordt hij meegenomen naar Lotus Eiland, waar de Heilige Berg ligt, de berg die Hemel en Aarde verenigt. Daar zullen negen onsterfelijke Meesters het geheim van hun onsterfelijkheid openbaren. Jodorowsky speelt de Alchemist.