Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Aknarij & Emcemo present: Fatema, la sultane inoubliable

Liefdevolle biopic over de invloedrijke Marokkaanse sociologe en feministe Fatima Mernissi. Met inleiding en Q&A.

Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Regisseur Mohamed Abderrahman Tazi is bij deze voorstelling aanwezig en zal na afloop van de film vragen van het publiek beantwoorden onder leiding van moderator Nadia Bouras.

Fatema, la sultane inoubliable

De invloed die de Marokkaanse sociologe Fatima Mernissi (1940-2015) gehad heeft op het denken over vrouwen in de islamitische wereld is groot. Dat vrouwen een ondergeschikte positie in de Marokkaanse samenleving toebedeeld hadden gekregen, was haar een doorn in het oog, zeker omdat zij in de Koran geen enkele reden kon vinden die deze positie zou rechtvaardigen – vrouwen zijn immers even vindingrijk en creatief als mannen, zo had ze in haar vele onderzoeken vastgesteld. Deze opstelling leverde haar veel kritiek op vanuit conservatief-islamitische hoek, maar ook veel internationale waardering; zo werd haar werk in 2004 onderscheiden met de Erasmusprijs.

Fatima Mernissi was een vrouw die tussen haar boeken en vrienden leefde, zo zegt regisseur Mohamed Abderrahman Tazi. Met deze liefdevolle biopic wilde hij haar, haar werk en haar vrienden weer terug tot leven brengen. De titel van de film is geïnspireerd op haar boek Sultanes oubliées uit 1990. Mernissi, een vrouw die niet vergeten zal worden, wordt gespeeld door Meryem Zaïmi.

Deze voorstelling is mede mogelijk gemaakt door Stichting Aknarij & Stichting Emcemo.