Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Böse Spiele Rimini Sparta

Monumentale film waarin Ulrich Seidl zijn films Rimini en Sparta in elkaar geschoven heeft tot één nieuw geheel – een verhaal over een treurige wereld.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Böse Spiele Rimini Sparta

Zes jaar geleden begon Ulrich Seidl aan een groot project dat hij de titel Böse Spiele had gegeven; een verhaal over drie mannen en over hoe in het verleden gemaakte fouten het leven voorgoed kunnen veranderen. Uit dit project zijn in 2022 twee films voortgekomen: Rimini en Sparta, waarin de levens centraal staan van twee broers die in het buitenland hun heil proberen te vinden – zonder veel succes. Maar Seidl heeft het project toch voltooid door de twee films in een nieuwe montage te verenigen en daar het verhaal van hun bejaarde vader aan toe te voegen. Het resultaat is een (alleen al vanwege de lengte) monumentaal werk over een wereld vol desillusie en uitzichtloosheid, maar verteld met begrip en mededogen.

In de Italiaanse badplaats Rimini komt de ooit succesvolle schlagerzanger Richie Bravo aan de kost met optredens voor bejaarde toeristen, maar ook door zichzelf te prostitueren. Zijn broer Ewald woont in ergens Roemenië. Deze ingenieur probeert uit alle macht zijn pedofiele neigingen te onderdrukken, maar is daarin niet al te succesvol. Met alle gevolgen van dien. Ondertussen kwijnt hun dementerende vader weg in een verzorgingstehuis in hun geboortestad. Het enige wat hij zich nog kan herinneren zijn de nazi-liedjes die hij als kind moest leren. En hij zingt ze nog steeds.

NRC

... geestig, provocerend maar als je er even over nadenkt ook met een diepere laag. Het verleden valt niet te onderdrukken of overschreeuwen.