Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

How to Blow Up a Pipeline

Klimaatactiviste Xochitl is gefrustreerd dat er maar niets aan de klimaatcrisis gebeurt. Ze besluit over te gaan tot meer radicale acties.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

How to Blow Up a Pipeline

In 2021 publiceerde de Zweedse schrijver, wetenschappelijk onderzoeker en milieuactivist Andreas Malm het manifest How to Blow Up a Pipeline: Learning to Fight in a World on Fire, waarin hij pleit voor meer radicalere aanpak van de klimaatcrisis. In de strijd tegen de verwoesting van het klimaat zijn ook minder pacifistische middelen als sabotage toegestaan, zo vindt hij. Regisseur Daniel Goldhaber heeft die controversiële ideeën als uitgangspunt genomen voor zijn tweede film, een heel spannende eco-thriller gegoten in de vorm van een heuse heist-film.

Tijdens een extreme hittegolf is de moeder van de geweldloze klimaatactiviste Xochitl overleden. Ze is boos en gefrustreerd dat er niets lijkt te gebeuren in de strijd tegen de opwarming van de aarde en dus, zo besluit ze, is de tijd aangebroken om het over een heel andere boeg te gooien. Zij en een groep gelijkgestemden bedenken een heel gewaagd en gevaarlijk plan: ze willen een oliepijpleiding in het westen van Texas opblazen.

VPRO Cinema

Veel meer dan alleen klimaatacitvisme.