Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Golda

6 oktober, 1973, Jom Kippoer: Egypte en Syrië lanceren een verrassingsaanval op Israël. Premier Golda Meir moet haar land zien te redden. Met Helen Mirren.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Golda

6 oktober, 1973: het is Jom Kippoer, Grote Verzoendag, en juist op deze voor Israël zo belangrijke heilige dag lanceren Egypte en Syrië een verrassingsaanval op Israël in een poging de Sinaï en de Golanhoogvlakte te heroveren, gebieden die na de Zesdaagse Oorlog van 1967 verloren waren gegaan. Minister-president op dat moment is Golda Meir, bijgenaamd de 'Iron Lady' van Israël. De aanval verraste haar en haar kabinet volledig, maar niettemin moet zij het gevaar zien af te wenden; het voortbestaan van Israël staat op het spel. Haar kabinet bestaat echter volledig uit mannen, onder wie minister van Defensie Moshe Dayan, die niet bepaald willen meewerken. Ondertussen tikt de klok onverbiddelijk verder.

De Israëlische regisseur Guy Nattiv, die in 2019 een Oscar won met zijn korte film Skin, vertelt het verhaal van deze oorlog door de ogen Golda Meir, de vrouw haar land in een vrijwel hopeloze situatie ziet belanden. De beroemde Engelse actrice Helen Mirren geeft met verve gestalte aan Meir.

de Volkskrant

Mirren overtuigt als de politicus die over lijken gaat.