Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

5 Seasons of Revolution

Cameravrouw Lina wilde het dagelijks leven thuis in Syrië vastleggen, maar het uitbreken van de opstand in 2011 veranderde alles.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

5 Seasons of Revolution

Eind 2010 gingen in Tunesië mensen de straat op om te protesteren tegen onderdrukking, corruptie, gemanipuleerde verkiezingen, armoede en werkloosheid, kortom een protest tegen het zittende regime dat dit alles aangerekend werd. Het vormt het begin van de Arabische Lente. In 2011 bereikte de golf aan protesten ook Syrië, maar waar in andere Arabische landen de protesten resulteerden in positieve veranderingen, koos het regime van president Assad voor keiharde repressie, wat leidde tot een bloederige burgeroorlog die tot op de dag van vandaag voortduurt.

Tegen deze achtergrond begint het verhaal dat twintiger Lina wil vertellen. Ze wilde cameravrouw worden, iemand die het leven van de mensen om haar haar heen wilde vastleggen. Maar met het uitbreken van de opstand veranderde alles. Plots maakten arrestaties en marteling deel uit van haar dagelijkse realiteit, wat betekende dat ze haar leven helemaal opnieuw moest inrichten – de prijs die ze betaalde voor de vrijheid om een camera vast te mogen houden.

NRC

Kan wel eens een van de belangrijkste films van deze tijd blijken te zijn.