Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Stop Making Sense

Veertig jaar geleden gaven de Talking Heads vier concerten in Hollywood. Het werden legendarische concerten, Jonathan Demme legde ze vast.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Stop Making Sense

Nu veertig jaar geleden, in december 1983, vonden in het Pantage Theatre in Hollywood vier legendarische concerten plaats van de nu even legendarische band Talking Heads. De concerten, gegeven ter promotie van hun destijds nieuwe album Speaking in Tongues, werden vastgelegd door regisseur Jonathan Demme, die een paar jaar later een grote hit zou scoren met Silence of the Lambs. Eén avond gebruikte hij om de band van afstand in zijn geheel te kunnen filmen, zonder dat er cameralieden op het toneel rondliepen, de andere avonden filmde hij op het toneel van dichtbij.

Die vier opnames combineerde hij tot één film, een concertregistratie waar de vonken van afspatten. En natuurlijk komen alle bekende nummers langs, waaronder Psycho Killer, Once in a Lifetime en Burning Down the House. Wat ook niet ontbreekt: het absurd wijd uitgevallen zakenpak van voorman David Byrne, dat naar verluidt geïnspireerd zou zijn op de kostuums gedragen in het traditionele Japanse noh- en kabukitheater.

de Volkskrant

Het opzwepende dansfeest is zo meesterlijk vastgelegd dat het voelt alsof je samen met de Amerikaanse band op het podium staat.