Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

20.000 especies de abejas

De achtjarige Aitor weet zeker dat ze geen jongen is en wil voortaan Lucía genoemd worden. Niet iedereen in haar familie wil dat accepteren.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

20.000 especies de abejas

De achtjarige Aitor weet het zeker: ze is echt geen jongen en wil daarom ook niet meer met die jongensnaam worden aangesproken, voortaan wil ze Lucía genoemd worden. Ze brengt met haar moeder Ane de zomer op het Baskische platteland bij haar moeders familie. Ane steunt haar dochter volledig in haar keuze, maar niet iedereen is zo ruimdenkend, zoals haar grootmoeder, die volhoudt dat ze een kleinzoon heeft en geen kleindochter. Lucía zoekt vooral het gezelschap op van haar oudtante, bijenhoudster Lourdes. Zij luistert naar het kind en oordeelt niet.

De Spaans-Baskische regisseur Estibaliz Urresola Solaguren schreef zelf het scenario voor dit speelfilmdebuut, dat al vergeleken is met het werk van Céline Sciamma en de gebroeders Dardenne. Dit warme en betoverend in beeld gebrachte drama won al vele prijzen. Met name de acteerprestatie van de piepjonge hoofdrolspeelster Sofía Otero maakte indruk – bij de afgelopen Berlinale won ze de Zilveren Beer voor Beste Acteerprestatie.

NRC

Verfrissende film die wegblijft van te veel melodrama.

de Volkskrant

Het acteerwerk van debutant Sofía Otero, de jongste Zilveren Beer-winnaar aller tijden, is verbluffend.