Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws
NL
EN
Bekijk de trailer

Cold Case Hammarskjöld

1961: het vliegtuig met daarin VN-topman Dag Hammarskjöld stort neer in Noord-Rhodesië. Niemand overleeft de crash; oorzaak: onbekend. Ruim 50 jaar later probeert filmmaker Mads Brügger deze cold case alsnog op te lossen. Hij komt echter een andere, zeer verontrustende zaak op het spoor…
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Cold Case Hammarskjöld

In 1957 begon de Zweedse diplomaat Dag Hammarskjöld aan een tweede ambtstermijn als secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Het rommelde in de wereld: naast de Koude Oorlog, was er vanwege de dekolonisatie grote onrust op het Afrikaanse continent. Hammarskjöld deed voor Afrika wat hij kon, maar maakte zich daarbij bij velen niet geliefd. In september 1961 kwam hij bij een Afrikaanse trip om het leven; zijn vliegtuig stortte neer in een woud in Noord-Rhodesië (het huidige Zambia). Was het een ongeluk of was het opzet? De ware oorzaak is nooit achterhaald.

Ruim vijftig jaar later probeert de Deense filmmaker, journalist en provocateur Mads Brügger samen met de Zweedse privé detective Göran Bjorkdahl deze cold case alsnog op te lossen. Ze onderzoeken resten van het vliegtuigwrak, spreken met niet eerder gehoorde getuigen en duiken in de archieven. Maar aan alle kanten worden ze tegengewerkt. Terwijl het onderzoek vordert, stuiten zij op een andere zaak, die groter en schokkender is dan de dood van Hammarskjöld.