Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Breaking Social

De wereld wordt gedomineerd door hebzucht, wat ten koste gaat van alles. Gelukkig zijn er mensen die daartegen in verzet komen. Een hoopvol portret.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Breaking Social

Als de kosten voor een onderneming stijgen, worden die steevast doorberekend aan de klant. Soms in zulke mate dat niet alleen de kosten worden gedekt, maar dat er extra winst mee kan worden gemaakt: graaiflatie, veelzeggend genoeg het woord van het jaar in 2023. En helaas is het overal zo. De belastingparadijzen floreren, het milieu wordt geplunderd, de steenrijken worden steeds steenrijker, de armen blijven arm.

Een (ongeschreven) sociaal contract zou de basis moeten vormen voor iedere samenleving, een contract, waarin rechtvaardigheid en respect tussen alle partijen centraal staat. Dit idee keert terug in alle documentaires van de Zweedse filmmaker Frederik Gertten. Hij constateert dat in veel landen van dit contract niet veel is terechtgekomen, maar dat het daar draait om hebzucht en inhaligheid; de kleptocratie is alom. Gelukkig zijn er ook mensen die hiertegen in verzet komen, Gertten laat ze in zijn hoopvolle nieuwe film aan het woord. Ook Rutger Bregman (De meeste mensen deugen) deelt zijn inzichten.