Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

September 1923 - CinemAsia

Een gedramatiseerd verslag van de duistere nasleep van de Kant┼Ź-aardbeving van 1923, waar valse geruchten leidden tot de massamoord op Koreanen in Japan. Gebaseerd op een bloedbad in Fukuda Village, ontrafelt de film de sociale chaos, aangewakkerd door desinformatie en angst.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

September 1923

Te midden van de chaos en verwoestende nasleep van de Kant┼Ź-aardbeving van 1923 leidden valse geruchten tot de massamoord op Koreanen in Japan. Toen 15 Japanse kooplieden in een klein dorp aankwamen en hun eigen dialect spraken, leidde een verwarring tot een gewelddadige aanval van meer dan 100 dorpsbewoners. Daarbij kwamen negen van hen om het leven. Dit duistere hoofdstuk in de Japanse geschiedenis staat bekend als het Fukuda Village Incident.

Regisseur Mori Tatsuya, een geprezen documentairemaker, dramatiseert op vaardige wijze deze tragische geschiedenis tot een lovenswaardig verhaal, waarbij hij licht werpt op een verborgen hoofdstuk uit de Japanse geschiedenis van een eeuw geleden. Verbonden met moderne zorgen duikt het verhaal in de gevolgen van misinformatie en collectieve angst, en biedt het een boeiende weergave van tragedie met blijvende relevantie. De film behandelt de gewelddadige nasleep van de aardbeving en verkent hoe chaos en etnische vijandigheid kunnen worden aangewakkerd door desinformatie, angst en massahysterie.