Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

De wereld van Carlijn

Carlijn Kingma maakt kaarten van de werelden der ideeën. Ariane Greep brengt het scheppingsproces van haar laatste werk in beeld: Het waterwerk van ons geld.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

De wereld van Carlijn

Carlijn Kingma studeerde Architectuur aan de TU in Delft, een studie die ze in 2016 op heel bijzondere en ongebruikelijke wijze afrondde. Haar afstudeerproject, getiteld The Institute of Utopianism, was een animatiefilm waarin zij vijftig van haar tekeningen presenteerde. Ze kreeg er het allerhoogste cijfer voor. Die tekeningen ziet zij als kaarten waarop ze (utopische) ideeënwerelden weergeeft en hiervoor gebruikt ze enkel papier, een kroontjespen of Rotringpen en Oost-Indische inkt. Voor dit alles heeft ze zich laten inspireren door onder anderen Pieter Brueghel de Oude, Giovanni Battista Piranesi en Joseph Gandy. Het heeft haar al vele binnen- en buitenlandse prijzen opgeleverd.

Het waterwerk van ons geld is haar meest recente werk, een tekening die op uiterst gedetailleerde wijze ons financiële stelsel in kaart brengt; hoe lopen de geldstromen, waar komt dat geld vandaan en waarom profiteert de één wel en de ander niet? Kingma liet filmmaakster Ariane Greep het hele scheppingsproces vastleggen, vanaf het allereerste streepje tot aan het voltooide werk.