Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Blade Runner – AI in the Picture

Invloedrijke sciencefiction film die een schitterende dystopische wereld schetst waarin mens en robot elkaar naar het leven staan. Met Harrison Ford en een briljante Rutger Hauer.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Voorafgaand aan de film zullen professor Guszti Eiben en fotograaf Wanda Tuerlinckx ingaan op de rol die Blade Runner in hun werk gespeeld heeft. Eiben is hoogleraar Kunstmatige Intelligentie met een focus op robotica, terwijl Tuerlinckx niet alleen Philip K. Dick heeft geportretteerd, de schrijver op wiens verhaal Blade Runner is gebaseerd, maar ook fascinerende portretten heeft gemaakt van androids.

De inleiding wordt in het Engels gegeven.

Blade Runner

In het grauwe en donkere Los Angeles van 2019 heeft de Tyrell Corporation ervoor gezorgd dat de mens geen gevaarlijk werk meer hoeft te verrichten. De door het bedrijf gebouwde 'replicants', sprekend op mensen gelijkende robotten, knappen dat voortaan op. Deze fysiek sterke en zeer intelligente replicants hebben opzettelijk een heel beperkte levensduur meegekregen en daar leggen vier van hen zich niet bij neer. Onder leiding van Roy Batty gaan ze op zoek naar een langer bestaan. Het elimineren van rebellerende replicants is het werk van blade runners als Rick Deckard, die de opdracht krijgt deze vier te 'pensioneren'.

Aanvankelijk werd deze scifi-film noir van regisseur Ridley Scott heel matig ontvangen, maar inmiddels heeft deze de status van meesterwerk verworven, o.m. dankzij het oogverblindende set design, de muziek van Vangelis en de filosofische diepgang. Harrison Ford speelt Deckard, terwijl Rutger Hauer excelleert als Batty; 'all these moments wil be lost...in time...like tears in rain...' Gebaseerd op een verhaal van Philip K. Dick.

The Final Cut

Sinds Blade Runner in 1982 uitkwam, zijn er verschillende versies van deze film verschenen. Deze avond wordt de zg. Final Cut vertoond, een versie uit 2007 waarover regisseur Riddley Scott volledige artistieke controle had. In deze versie is onder meer de voice-over uit de eerste versie verwijderd, is een aantal in het beeld zichtbare fouten weggepoetst, terwijl ook het einde anders is dan dat van de oorspronkelijke versie uit 1982.

AI in the Picture is een programma van VU Griffioen, VU ART SCIENCE gallery en Rialto VU. Ga naar deze pagina voor meer info.