Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

The Favourite

Het Engelse hof, 18e eeuw: koningin Anna, haar beste vriendin Lady Sarah en het nieuwe dienstmeisje Abigail raken verwikkeld in een bizarre intrige.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

The Favourite

De werelden die de Griekse regisseur Yorgos Lanthimos schetst, worden vaak bevolkt door mensen die op zijn zachts gezegd vreemd gedrag vertonen. Denk aan The Lobster en The Killing of a Sacred Deer. In de film die volgde, The Favourite, is dat niet anders. Ditmaal situeerde hij het verhaal aan het Engelse hof van begin 18e eeuw, alwaar zich een heuse intrige tussen drie vrouwen ontvouwt.

Engeland en Frankrijk zijn in oorlog, maar aan het Engelse hof worden nog altijd eendenraces georganiseerd en eindeloos veel ananassen verorberd. In naam regeert Koningin Anna (Olivia Colman) het land, maar zij is fysiek en geestelijk zwak. Haar beste vriendin Lady Sarah (Rachel Weisz) is degene die feitelijk het land bestuurt. Op een dag dient zich ene Abigail (Emma Stone) aan – ze zoekt een baan en krijgt er één: als dienstmeisje. Maar Abigail is ambitieus en zeer gewiekst… Lanthimos won de Grote Juryprijs in Venetië, Colman de Oscar voor Beste Actrice.