Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Eureka

Hypnotiserende reis door de tijd over het Amerikaanse continent langs verschillende inheemse volken. Met een imponerende ooievaar in de hoofdrol.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Op festivals in binnen- en buitenland zijn ontelbaar veel prachtige films te zien. Zo veel zelfs, dat ze niet allemaal de Nederlandse filmtheaters bereiken. Gelukkig dat Eye Filmmuseum elke zomer een selectie van deze films naar ons land brengt onder de noemer Previously Unreleased. Eureka hoort beslist bij die selectie.

Ook te zien in Rialto.

Eureka

Een verhaal hoeft niet per se logisch en chronologisch te zijn, zo laat de Argentijnse filmmaker Lisandro Alonso ons zien in zijn nieuwe film Eureka, een reis langs verschillende inheemse volken op het Amerikaanse continent, in heel verschillende tijden. In het hypnotiserende resultaat creëert hij een magisch-realistische werkelijkheid, in zwart-wit én kleur, waarin een hoofdrol is weggelegd voor een imponerende en majestueuze Jabiru-ooievaar. Naast veel niet-professionele acteurs maken o.a. Viggo Mortensen, Maria Medeiros en Chiara Mastroianni hun opwachting.

Rond het jaar 1870 is Murphy (Mortnesen) aangekomen in een vervallen westernstadje waar hij op zoek gaat naar zijn ontvoerde dochter. Naar het heden, want Murphy is een personage in een film waar Aliana naar zit te kijken. Zij is een politieagente in een Native Americans-reservaat, een plek vol armoe, dronkenschap en agressie. Haar nichtje Sadie, een basketbalcoach, is alles spuugzat en vraagt haar grootvader een magisch drankje voor haar te maken dat haar van alles verlost. Dat drankje transformeert haar ziel tot een grote vogel, die haar naar het regenwoud in het Brazilië van de jaren 70 brengt.

de Volkskrant

In Eureka voeren ze je naar de droomtijd.