Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws Account
NL
EN
Bekijk de trailer

Solaris - Tarkovski revisited

Een ruimteschip is een baan om de oceaanplaneet Solaris. Deze planeet blijkt angsten en herinneringen te kunnen peilen én materialiseren.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Solaris

Een psycholoog wordt naar een ruimtebasis gestuurd om enkele vreemde gebeurtenissen te onderzoeken. De bemanning van een ruimteschip cirkelt om de oceaanplaneet Solaris. Deze blijkt in staat – hoe vreemd het ook mag klinken – onbewuste angsten en herinneringen te peilen en te materialiseren. Dromen worden, kortom, werkelijkheid: astronaut Kelvin wordt bezocht door zijn vroegere vriendin, die lang geleden zelfmoord heeft gepleegd. Uiteindelijk slaat de complete bemanning aan het hallucineren en raakt de werkelijkheid volledig uit zicht.

Met Solaris, naar het gelijknamige boek van Stanislaw Lem, begaf Tarkovski zich op het terrein van de sciencefiction. Geen flitsende ruimtegevechten, maar een meditatie en existentieel drama over menselijkheid en liefde. In 2002 maakte Steven Soderbergh een remake met George Clooney in de hoofdrol. De film is vaak omschreven als de Russische variant op Kubricks 2001, A Space Odyssey, maar Tarkovski zelf distantieerde zich van die vergelijking. Ook wilde hij het 'technische exotisme' van de traditionele SF vermijden.

Ondertiteling
za 28 sept: Nederlands
vr 11 okt: Engels