Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws
NL
EN
Bekijk de trailer

The Interpreter

Een 80-jarige Slowaak reist naar Duitsland om de SS'er te vinden die zijn ouders in WO II heeft vermoord. Die blijkt dood, maar zijn joviale zoon leeft nog…
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

The Interpreter

oe de Tweede Wereldoorlog nog altijd doorwerkt in het heden – dat is het centrale thema in deze karakterstudie verpakt in een roadmovie van de Slowaakse regisseur Martin Šulik, die eerder Záhrada maakte. Hij doet dat met lichtheid en weemoed, met tragiek en humor, daarbij geholpen door het uitstekende acteerwerk van Jiří Menzel en Peter Simonischek, die vooral bekend is van zijn rol als excentrieke vader in Toni Erdmann.

De 80-jarige Slowaak Ali Ungar (Menzel), een wat narrige man, ontdekt per toeval welke SS-officier tijdens WO II zijn ouders heeft laten executeren. Ungar wil alsnog hun dood wreken en reist naar diens vermoedelijke woonplaats. De nazi vindt hij niet, maar wel diens 70-jarige zoon, de uiterst joviale Georg (Simonischek), een gepensioneerd leraar. Georg heeft zijn vader nooit echt gekend, maar wil nu weten wat deze in de oorlog in Slowakije heeft uitgespookt. Hij weet Ungar over te halen hem door Slowakije te gidsen. De verschillen tussen de twee zijn groot.

Het Parool

Dat Šulik de balans tussen komedie en de schaduw van Europa's grootste tragedie weet te behouden, is voor een belangrijk deel te danken aan de twee hoofdrolspelers.