Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws
NL
EN
Bekijk de trailer

Il traditore

Begin jaren 80 laait het geweld binnen de Siciliaanse maffia op. Kopstuk Tommaso Buscetta duikt onder maar belandt toch in de handen van justitie. Hij besluit te praten…
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Il traditore

De carrière van regisseur Marco Bellocchio is lang: zijn eerste film maakte hij in 1961. Vooral in die jaren maakte hij politiek radicale films waarin hij afrekende met de bourgeoisie, de kerk en het leger. In zijn nieuwste en inmiddels veelbekroonde film Il traditore (De verrader) neemt hij de maffia onder handen. Hij baseerde het door hemzelf geschreven scenario op het Maxi-proces dat tussen 1986 en 1992 in Palermo tegen de maffia werd gevoerd.

Begin jaren 80 is het gedaan met de relatieve rust op Sicilië als binnen de Cosa nostra het geweld oplaait. Niet alleen de maffiosi worden over de kling gejaagd, het geweld kost ook het leven aan onderzoeksrechter Giovanni Falcone. Tommaso Buscetta, een van de kopstukken van de Cosa nostra, besluit onder te duiken in Brazilië. Hij wordt daar echter opgepakt en uitgeleverd aan Italië waar hij iets doet wat in die kringen absoluut taboe is: het doorbreken van de omertà, de zwijgplicht die voor elk maffialid heilig is.

NRC Handelsblad

Il traditore is een knap geconstrueerde mix van karakterstudie, misdaadepos en rechtbankdrama.