Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws
NL
EN
Bekijk de trailer

Beanpole

Leningrad, 1945: het beleg is voorbij, maar de stad is verwoest, de mensen zijn beschadigd. Zo ook vriendinnen Ija en Masja. Hoe verder?
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Beanpole

Kantemir Balagov (1991) – hij wordt wel vergeleken met de Canadese regisseur Xavier Dolan, die op heel jonge leeftijd al verrassend originele en volwassen films maakte. Die vergelijking is heel begrijpelijk; in 2015 maakte hij het ontvoeringsdrama Tesnota, zijn zeer goed ontvangen speelfilmdebuut. Met zijn inmiddels veelbekroonde nieuweling Beanpole bewijst hij geen eendagsvlieg te zijn.

1945: het jarenlange beleg van het Russische Leningrad (het huidige Sint Petersburg) door de Duitsers is voorbij, maar heeft de stad en haar inwoners verwoest en murw gebeukt achtergelaten. Ook Ija, vanwege haar lange gestalte 'bonenstaak' bijgenaamd, is niet ongeschonden uit de oorlog gekomen; ze wordt geplaagd door toevallen. Sinds ze vanwege die toevallen uit het leger is ontslagen, werkt ze als verpleegster. En ze draagt de zorg over Pasjka, de jonge zoon van haar legervriendin Masja. Net voordat deze terugkeert, gebeurt er iets vreselijks met het kind. Des te schrijnender, want door een oorlogswond kan Masja geen kinderen meer krijgen.

de Volkskrant

Beanpole getuigt opnieuw van het uitzonderlijke talent van Kantemir Balagov.

NRC Handelsblad

... heftige film over twee wankele Russinnen net na de oorlog.