Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

The Kingmaker, Imelda Marcos

Imelda Marcos, de weduwe van Ferdinand Marcos, is nog altijd steenrijk. Hoe komt ze aan haar geld? Filmmaakster Lauren Greenfield zoekt het uit.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

The Kingmaker, Imelda Marcos

Iedereen wist wel dat first lady Imelda Marcos (Manilla, 1929), de echtgenote van Filipijnse president Ferdinand Marcos, een dure smaak had en er een extravagante levensstijl op nahield. Maar hoe duur en extravagant werd pas duidelijk toen na een volksopstand in 1986 de Marcossen halsoverkop het presidentieel paleis moesten verlaten en naar het buitenland vluchtten. Toen haar vertrekken werden bekeken trof men niet alleen peperdure jurken en juwelen aan, maar ook een collectie van duizenden schoenen.

Na de dood van Ferdinand mocht ze terugkeren naar haar geboorteland. Veel is er niet veranderd: nog altijd baadt ze zonder enige gêne in weelde en ziet zichzelf als 'de moeder van het vaderland'. Filmmaker Lauren Greenfield probeert te achterhalen waar al dat geld vandaan komt, om zo niet alleen Imelda te portretteren, maar ook de Filipijnen zelf, een land waar de corruptie welig tiert, waar geld en macht elkaar in evenwicht houden.

de Volkskrant

Marcos' bubbel klapt frontaal op de realiteit in The Kingmaker.