Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws
NL
EN
Bekijk de trailer

Jeanne d'Arc

Na Jeanette, over de kinderjaren van de Franse heldin, nu Jeanne d'Arc, over de laatste dagen van haar korte leven. Met een onmiskenbare Bruno Dumont-twist!
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Rialto is tot 19 november gesloten. Vandaag dus geen voorstellingen.

Jeanne d'Arc

In 2017 maakte de Franse regisseur Jeannette, een film over de jeugdjaren van de iconische Franse heldin Jeanne d'Arc en hij deed dat in de vorm van een musical met electropop en dansende nonnen. In deze nieuwe film richt Dumont zich op de laatste dagen van haar korte leven. Ook ditmaal experimenteert Dumont met muziek en musicalachtige elementen om zijn verhaal te vertellen, waarbij hij zich opnieuw liet inspireren door het werk van de katholieke schrijver Charles Péguy. De hoofdrol wordt vertolkt door de twaalfjarige Lise Leplat Prudhomme, die ook in Jeannette de rol van de jonge Jeanne voor haar rekening had genomen.

Jeanne d'Arc heeft in de 15e eeuw het Franse leger tijdens de Honderdjarige Oorlog tegen de Engelsen naar diverse overwinningen geleid, maar in 1430 wordt ze gevangengenomen en uiteindelijk aan de Engelsen uitgeleverd. Ze wordt van ketterij beschuldigd. In het proces staat de negentienjarige Jeanne tegenover oude, starre vertegenwoordigers van de Kerk.

NRC Handelsblad

Bruno Dumonts tweede film over Jeanne d’Arc is minder knotsgek dan de eerste, maar nog steeds een absurdistische, soms kitschy, soms diep-devote, meestal niet te classificeren zoektocht naar alledaagse spiritualiteit.