Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws Account
NL
EN
Bekijk de trailer

Lola - Focus on Fassbinder

In de jaren 50 is het corruptie troef in Coburg. Ambtenaar Von Böhm arriveert om schoon schip te maken. Dan ontmoet hij Marie-Louise, beter bekend als de prostituee Lola.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Lola

Hoe is het gesteld met het morele gehalte van de West-Duitse samenleving ten tijde van het Wirtschaftswunder? Niet best, zo maakt Fassbinder in veel van zijn films duidelijk. Het land wordt bevolkt door mensen van bedenkelijk allooi voor wie geldelijk gewin het hoogste goed lijkt. In het met humor vertelde Lola, een hommage aan Von Sternbergs Der Blaue Engel (1930), is dat niet anders.

1957: zoals in zo veel Duitse steden wordt er ook Coburg volop gebouwd, en het zijn vooral de notabelen die daarvan profiteren: de burgemeester, de hoofdcommissaris van politie, de bankdirecteur, maar vooral vastgoedman Schuckert (Mario Adorf). Deze runt ook nog een bordeel waar zangeres/prostituee Lola (Barbara Sukowa ) de grootste attractie is. Op een dag arriveert de onkreukbare ambtenaar Von Böhm (Armin Mueller-Stahl), die vast van plan is de misstanden aan te pakken. Het loopt allemaal anders als hij Marie-Louise ontmoet, op wie hij verliefd raakt. Marie-Louise is de echte naam van Lola.