Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws
NL
EN
Bekijk de trailer

The Favourite

De werelden die de Griekse regisseur Yorgos Lanthimos (The Lobster, The Killing of a Sacred Deer) schetst, worden meestal bevolkt door merkwaardige types. Neem Queen Anna, Lady Sarah en Abigail in deze film…
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

The Favourite

De werelden die de  Griekse regisseur Yorgos Lanthimos schetst, zijn absurd en worden bevolkt door mensen die op zijn zachts gezegd vreemd en merkwaardig gedrag vertonen. Denk aan The Lobster en The Killing of a Sacred Deer. In zijn nieuwe film, The Favourite, is dat niet anders. Ditmaal speelt het verhaal in het verleden; begin 18e eeuw aan het Engelse hof om precies te zijn, alwaar zich een heuse intrige tussen drie vrouwen ontvouwt.

Engeland en Frankrijk zijn in oorlog, maar aan het Engelse hof worden nog altijd eendenraces georganiseerd en eindeloos veel ananassen verorberd. In naam regeert Koningin Anna (Olivia Colman) het land, maar zij is fysiek en geestelijk zwak. Haar beste vriendin Lady Sarah (Rachel Weisz) is degene die feitelijk het land bestuurt. Op een dag dient zich ene Abigail (Emma Stone) aan – ze zoekt een baan en krijgt er één: als kamermeisje. Maar Abigail is ambitieus en zeer gewiekst… O.m. bekroond in Venetië.

Volkskrant

"... recalcitrant grappig en steeds verrassend."

NRC Handelsblad

"De Griekse regisseur Yorgos Lanthimos wilde altijd al een kostuumfilm maken. ‘The Favourite’ is een heerlijk vileine en subversieve variant."