Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws
NL
EN
Bekijk de trailer

The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert - VU Pride x Rialto

Enorm populaire Australische cultfilm over drag queens Mitzi del Bra, Bernadette Bassenger en Felicia Jollygoodfellow. Ingeleid door Mariecke van den Berg.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Rialto organiseert deze vertoning samen met VU Pride: het netwerk voor lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender, queer, intersekse en aseksuele (LHBTQIA+) studenten en medewerkers van de Vrije Universiteit Amsterdam. VU Pride zet zich in om de VU inclusiever en rechtvaardiger te maken voor LHBTQIA+ studenten en medewerkers. VU Pride zorgt voor meer kennis over en zichtbaarheid van LHBTQIA+ onderwerpen, zet zich in voor inclusieve faciliteiten en lesprogramma’s en werkt aan community building van de LHBTQIA+ gemeenschap op de VU.

Meer weten? Zie VU Pride’s website en Instagram.

The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert

Het 'grote publiek' heeft doorgaans weinig oog voor films waarin alles draait om de LGBTQ-gemeenschap. Dat geldt niet voor deze Australische komedie die zowel bij de filmpers als het grote publiek enorm in de smaak viel, getuige het groot aantal bezoekers en de vele prijzen die de film ten deel viel, waaronder de Oscar voor Beste Kostuumontwerp. In 2006 werd van Priscilla een musicalversie op de planken gebracht, wat de cultstatus eens te meer onderstreept.

De in Sydney werkende Mitzi del Bra (Hugo Weaving), het drag-pseudoniem van Anthony Belrose, wordt uitgenodigd om zijn drag-show te komen geven in het Lasseters Hotel Casino Resort in het ver weg gelegen Alice Springs. Zijn collega's, drag queens Bernadette Bassenger (Terence Stamp) en Felicia Jollygoodfellow (Guy Pierce) gaan met hem mee. De lange en enerverende tocht, dwars door de woestijn, wordt ondernomen in een roze geschilderde bus, die Priscilla , Queen of the Desert gedoopt wordt.

Mariecke van den Berg is universitair docent interreligious studies aan de VU Amsterdam en bijzonder hoogleraar Feminisme en Christendom aan de Radboud Universiteit. In haar onderzoek focust ze op de intersecties tussen gender/seksualiteit en religie. Ze heeft bijvoorbeeld een essay geschreven over Conchita Wurst, waarin ze haar koppelt aan gender ambigue karakters in de Bijbel. In een interview zei van den Berg dat ze: ‘aan vrouwen of lhbt’ers – ook diegenen buiten de kerk– (wil) laten zien dat hun perspectief ertoe doet, ook in hele oude bronnen’ zoals de Bijbel. Voor de vertoning zal ze een praatje houden over drag en hoe dit gerepresenteerd wordt in The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert.