Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

The Alpinist

Portret van de Canadese bergbeklimmer Marc-André Leclerc, de publiciteitsschuwe einzelgänger die solo geen enkel risico schuwt. Een film vol duizelingwekkende beelden.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

The Alpinist

Marc-André Leclerc is een alpinist, een bergbeklimmer op rotsen, sneeuw en ijs. Op afgelegen berghellingen maakt de vrijgevochten 23-jarige Canadees de meest gewaagde solo-beklimmingen. En toch trekt hij weinig aandacht. Leclerc klimt alleen, ver weg van de schijnwerpers, zonder camera’s, zonder touw en zonder ruimte voor fouten. Beroemde klimmers staan versteld van zijn prestaties. In een clip aan het begin van deze spannende documentaire antwoordt Alex Honnold (Free Solo) op de vraag wie hij het meest bewondert: “This kid, Marc-André Leclerc.”

In The Alpinist volgt filmmaker Peter Mortimer de visionaire klimmer, ondanks alle mogelijke gevolgen. Geen eenvoudige opgave: de ongrijpbare einzelgänger is publiciteitsschuw, heeft geen telefoon en praat niet graag over zijn visie op klimmen. Terwijl Mortimer moeite heeft om Leclerc met de camera bij te benen, worden zijn beklimmingen steeds gewaagder, zoals duidelijk wordt uit zijn avontuur in Patagonië. Dit alles resulteert in een onvergetelijke film vol duizelingwekkende beelden van het ruige berglandschap.

de Volkskrant

Elegant balanceren op de smalst denkbare richels in spectaculaire klimdocu The Alpinist

Trouw

Leclerc is een van de meest onverschrokken alpinisten van zijn generatie, maar interessant is de vraag wat hem precies drijft om de gevaarlijke Torre Egger in Patagonië op te gaan, of de Devil’s Paw in Alaska.