Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN

Queer Pioneers: Fucking Åmål

Op dinsdag 13 maart keert Queer Pioneers terug met de film Fucking Åmål (1998).

Op 13 maart keert Queer Pioneers terug naar Rialto De Pijp! In dit programma staan makers centraal die met hun films grenzen hebben opgezocht op het gebied van seksualiteit, geaardheid en gender, en hun stempel hebben gezet op de filmwereld en het politieke debat. Tijdens deze editie staat Fucking Åmål (1998) op het programma.

Fucking Åmål

In het saaie Zweedse provinciestadje Åmål is niet veel te doen. De sombere tiener Agnes (Rebecca Liljeberg) woont er nog maar kort en hoort er niet bij. Ze is heimelijk verliefd op Elin (Alexandra Dahlström), het populairste meisje van school, maar kan nergens terecht met haar gevoelens. Agnes' wereld stort in wanneer Elin haar op haar 16e verjaardagsfeestje vernedert. Maar daar heeft Elin, die gefascineerd raakt door Agnes' moed, achteraf spijt van. Langzaam groeien de twee steeds dichter naar elkaar toe.

Dit speelfilmdebuut van Lukas Moodysson werd overal heel goed ontvangen. Zo zette online magazine Autostraddle voor lesbische, biseksuele en queer vrouwen de film op 1 in hun Top Tien Beste Lesbische Films. In Åmål zelf was men minder enthousiast: men vreesde imagoschade. Inmiddels heeft men ook daar met het jaarlijkse Fucking Åmål Popfestival de film omarmd.

Every Lesbian & Their Fashion

Voorafgaand aan de vertoning spreekt QP-programmeur Renske Diks met Marloes Leeuw, die haar licht over de film zal laten schijnen. Leeuw begon in 2017 op Instagram met Every Lesbian & Their Fashion, een pagina die inmiddels tienduizenden volgers heeft.