Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN

Close-Up on Kiarostami keert terug naar Rialto De Pijp en Rialto VU

Acht films van de Iraanse cineast Abbas Kiarostami

Door de tijdelijke lockdown in december en januari stond het even on hold, maar vanaf 1 april is Close-Up on Kiarostami terug in Rialto De Pijp en Rialto VU. Een reeks van acht films van de briljante Iraanse cineast Abbas Kiarostami keert terug op het grote doek.

Still: The Traveler (1974)

 

Kiarostami was geen fan van films waarin de filmbeleving van de kijker gegijzeld werd door een dichtgespijkerd scenario met een plottwist aan het eind; films moesten de kijker juist ruimte en rust bieden om duiding te geven aan wat zich op het witte doek afspeelde. Zijn werk kenmerkt zich door een hele subtiele en bijna mysterieuze observatie van de menselijke natuur. De verhalen zijn meesterlijk eenvoudig en zijn een meditatieve vertelling over onze beweegredenen, met ruimte voor zelfreflectie, verdriet en vreugde. Kiarostami speelde met de vorm van film, hij gebruikte professionele acteurs maar gaf ook hoofdrollen aan kinderen zonder enige acteerervaring.

Kiarostami's films werden in het Westen bejubeld, terwijl deze in zijn geboorteland gemarginaliseerd werden en soms verboden. Het zijn stuk voor stuk meesterwerken, films die vragen om herbekeken te worden, omdat ze zo dicht de essentie van cinema benaderen – en omdat ze de rol als kijker serieus nemen.

De komende maanden presenteren Rialto De Pijp en Rialto VU acht meesterwerken uit het rijke oeuvre van Kiarostami: The TravelerWhere is the Friend's House?And Life Goes OnThrough the Olive TreesClose-UpTenThe Wind Will Carry Us en Taste of Cherry. Wie zijn werk reeds kent, zal met plezier zijn films terugzien, voor wie zijn werk nieuw is, is dit de uitgelezen kans om zichzelf eindeloos te verrijken met meesterlijke cinema.