Films Agenda Specials Informatie Locaties Nieuws
NL
EN

Rialto heeft twee vestigingen: Rialto De Pijp en Rialto VU. Let goed op voor welke locatie je tickets koopt! Meer info

Oekraïnse regisseur Sergei Loznitsa op 29 april aanwezig in Rialto De Pijp

Na vertoning van zijn nieuwe film Babi Yar. Context. betreedt hij het podium om vragen te beantwoorden.

Op vrijdag 29 april presenteert Rialto een bijzondere vertoning van de indrukwekkende documentaire Babi Yar. Context. Bijzonder, omdat die avond de Oekraïense regisseur Sergei Loznitsa te gast is in Rialto De Pijp. Loznitsa, die in zijn werk al vaak de geschiedenis van (Sovjet-) Rusland en Oekraïne heeft belicht, zal na afloop van de film worden geïnterviewd. Ook zal hij vragen van het publiek beantwoorden. Gastheer en gespreksleider is Hugo Emmerzael (Filmkrant).

Babi Yar. Context

Babi Jar is een ravijn aan de rand van de Oekraïense hoofdstad Kiev waar een van de grootste massa-executies in de geschiedenis heeft plaatsgevonden. In een minutieus opgebouwde documentaire toont Sergei Loznitsa de aanloop naar en nasleep van de twee dagen in september 1941, toen op deze plek 33.771 Joden door de nazi’s werden doodgeschoten. De massa-executie vormt het zwijgende centrum van de film, die volledig is opgebouwd uit archiefbeeld, deels achteraf voorzien van geluid. Een procedé dat Loznitsa ook toepaste in onder meer Blockade (2006), over het beleg van Leningrad.

Door vrijwel elke vorm van duiding weg te laten, zijn het de archiefbeelden die moeten spreken, en spreken doen ze. Onontkoombaar leggen ze getuigenis af. Niet alleen van de gruwelen, maar ook van de wijze waarop de stad en zijn inwoners zich daarnaar plooien. Hoe posters van Hitler gewillig op ramen worden geplakt en er na de bezetting weer af worden geschraapt. En hoe ook het ravijn zelf langzaam maar zeker werd uitgewist.