Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN

Een nieuwe editie van Docupodium: Dicht bij Vermeer

Regisseur Suzanne Raes en cameraman Victor Horstink schuiven aan.

Op maandag 13 maart is het tijd voor een nieuwe editie van Docupodium. Dit keer zijn regisseur Suzanne Raes en cameraman Victor Horstink te gast om te praten over de documentaire Dicht bij Vermeer. In deze docu brengen zij in beeld hoe de grootste Vermeer-tentoonstelling ooit - die dit jaar te zien is in het Rijksmuseum in Amsterdam - tot stand is gekomen.

Dicht bij Vermeer

In 1902 bracht de beroemde Franse schrijver Marcel Proust een bezoek aan het Mauritshuis in Den Haag. Daar kwam hij oog in oog te staan met het Gezicht op Delft van Johannes Vermeer. Het schilderij maakte een verpletterende indruk; dit was in zijn ogen “het mooiste schilderij ter wereld”.

Vermeer (1632-1675) heeft een klein maar heel bijzonder oeuvre nagelaten, met ingetogen vaak verstilde voorstellingen, neergezet in een onnavolgbaar mooi kleurenpalet, waarbij vooral het gebruik van geel en blauw in het oog springt. Reden voldoende voor het Rijksmuseum in Amsterdam om in 2023 de grootste overzichtstentoonstelling ooit te organiseren.

In deze film brengt filmmaker Suzanne Raes in beeld hoe deze tentoonstelling tot stand is gekomen. Hoe is het de betrokken conservatoren gelukt al die Vermeer-schilderijen naar Nederland te krijgen? Ze kijkt vooral naar de rol van Vermeer-kenner en conservator Gregor Weber, voor wie deze tentoonstelling de absolute bekroning en tegelijk het sluitstuk is van zijn carrière.