Films Agenda Specials Informatie Locaties Nieuws
NL
EN

In memoriam: Heddy Honigmann

Rialto vertoont nog één keer haar laatste film No Hay Camino

Afgelopen zaterdag overleed op 70-jarige leeftijd de Peruaans-Nederlandse filmmaakster Heddy Honigmann. Haar overlijden kwam niet onverwacht, ze was al geruime tijd ziek, maar toch komt de klap hard aan. Rialto heeft veel van haar films vertoond, ze is meerdere keren in ons filmtheater te gast geweest. Het is dan ook een onwerkelijke gedachte dat deze zo begaafde filmmaakster ons nooit meer zal verblijden met een nieuwe film. Ter nagedachtenis, maar vooral als hommage vertonen we nog één keer haar laatste film in Rialto De Pijp: No Hay Camino.

Ze heeft talloze internationale filmprijzen gewonnen, er zijn wereldwijd vele  retrospectieven rond haar werk georganiseerd, onder meer in Berlijn, Parijs, San Francisco en New York; zonder twijfel was ze een van de belangrijkste Nederlandse filmmakers van de afgelopen decennia: Heddy Honigmann. Ze is vooral bekend geworden van haar documentaires, zoals Het ondergronds orkestForever en El olvido, maar ze heeft ook een aantal prachtige, veelbekroonde fictiefilms gemaakt, waarvan Hersenschimmen misschien wel de bekendste is.
 
Vorig jaar maakte ze No Hay Camino, een film waarin ze terugblikt op haar leven door de plekken te bezoeken die voor haar van grote betekenis zijn geweest. Het is een afscheidsfilm, want ze was ernstig ziek en wist dat ze niet lang neer te leven had. Afgelopen zaterdag overleed ze op 70-jarige leeftijd. Van die zeventig jaar is ze 42 jaar actief als filmmaker geweest, wat een prachtig en indrukwekkend oeuvre heeft opgeleverd.
 
Om stil te staan bij dat al dat moois en als een hommage aan deze beminnelijke filmmaakster, vertoont Rialto a.s. vrijdag nog één keer haar laatste film, No Hay Camino.