Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws
NL
EN

Rialto for Short bij je thuis

Bekijk de beste korte films vanaf je bank

Rialto is tijdelijk gesloten i.v.m. de maatregelen rondom het coronavirus, maar we hebben ook goed nieuws: we brengen Rialto for Short bij je thuis!

In Rialto for Short bieden we aanstormend talent eens per kwartaal een podium op dinsdagavond om 19.30 uur. Filmakers krijgen deze avond de kans hun korte film op het witte doek te vertonen. Daarbij zijn de meest uiteenlopende films te zien en hebben we oog voor diversiteit; ieder genre en elke thematiek is welkom. Edgy & rebels? No problem!

De komende weken delen we een greep uit de vele prachtige inzendingen inclusief een persoonlijke noot van de maker. Tweewekelijks op de dinsdagavond vanaf 19.30 uur. Zien we je dan?

Nu te zien bij Rialto for Short bij je thuis:

De vergeten Nederlander
Cas Esders & Joris Drachman | Nederland | 2020 | 20' | Nederlands, Indonesisch gesproken | Nederlands ondertiteld
De nu 86-jarige Jane Ellis Hardy blikt terug op haar veelbewogen leven. Ze werd in het toenmalige Nederlands-Indië geboren uit een huwelijk van een Nederlandse vader en een Indonesische moeder. Haar vader, die diende bij de Nederlandse marine, sneuvelde tijdens WOII in de gevechten met de Japanse vloot. Toen de oorlog voorbij was, werden veel kinderen uit gemengde huwelijken gerepatrieerd, maar Jane niet; zij moest blijven en werd gescheiden van haar moeder, want die zou haar niet op de juiste wijze kunnen opvoeden.

Jane, die tot op de dag van vandaag in Indonesië woont, heeft nog altijd het gevoel dat haar de kans is ontnomen een welvarend bestaan op te bouwen in het land dat zij als haar vaderland ziet: Nederland. Ook al heeft ze in Indonesië een leven opgebouwd en put ze hoop en kracht uit haar geloof, gevoelens van spijt leven nog altijd.

Het verhaal van Jane staat niet op zichzelf: duizenden kinderen uit gemengde huwelijken werden na de oorlog gescheiden van hun moeder. Het is een episode uit de geschiedenis waarover de Nederlandse overheid liever zwijgt.

Persoonlijke noot van filmmakers Cas Esders en Joris Drachman

Wij, Cas Esders en Joris Drachman, zijn drie jaar geleden naar Indonesië afgereisd om daar een documentaire te maken over ‘Nederlanders’ die ten tijde van de dekolonisatie (1945 - 1968) van Nederlands-Indië staatloos zijn achtergelaten door de Nederlandse regering. Vanuit beginsel was dit een afstudeeropdracht van onze studies Audiovisuele Media aan de HKU en Media, Informatie en Communicatie aan de HvA, maar uiteindelijk is heeft geresulteerd in een onafhankelijke documentaire-project genaamd De Vergeten Nederlander.

De aanleiding voor het maken van deze documentaire is dat we erachter wilden komen wat deze staatloze mensen al die jaren staande heeft gehouden. Hoe zou jij je leven inrichten als jou dit was overkomen? En waar haal je je positiviteit uit? Met deze vragen reisden wij af naar Indonesië. Joris is zelf derde generatie Indo en merkte op dat maar weinig (jonge) mensen van dit onderwerp afweten, mede door het gebrek aan informatie wat er over dit onderwerp is te vinden. Daarom besloten wij om dit onderwerp in beeld te brengen door een realistisch portret te maken.

Je bent jong, onervaren en wil voor het eerst een documentaire gaan maken én je verhaal speelt zich ook nog eens af aan de andere kant van de wereld. Op voorhand lijkt dit natuurlijk gedoemd te mislukken. Maar met een tweemans crew, twee cameratassen, zes dagen en héél veel motivatie hebben we het uiteindelijk gered! Onderweg stuitten we daardoor uiteraard op tegenslagen, maar kregen we er ook onverwachte cadeautjes voor terug. Zo hadden we geen tolk bij de familie van Jane, waardoor we niet precies wisten wat ze zeiden, totdat haar familie uit het niets een Nederlandstalig liedje begon te zingen. Uiteindelijk vinden we dat persoonlijk één van de mooiste scènes van de documentaire. Het was al met al een leerzaam en interessant avontuur. Een ervaring om niet snel te vergeten. De kennis die we daar hebben opgedaan vormt nu de basis voor onze huidige en toekomstige projecten.

Tegenwoordig draaien we met ons productiehuis Draes erg gevarieerde films, uiteenlopend van documentaires tot aan commercials. Nog steeds jong, maar inmiddels wel met meer ervaring.