Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws
NL
EN

Rialto for Short bij je thuis

Bekijk de beste korte films vanaf je bank

In Rialto for Short bieden we aanstormend talent eens per kwartaal een podium op dinsdagavond om 19.30 uur. Filmakers krijgen deze avond de kans hun korte film op het witte doek te vertonen. Daarbij zijn de meest uiteenlopende films te zien en hebben we oog voor diversiteit; ieder genre en elke thematiek is welkom. Edgy & rebels? No problem!

Deze keer in Rialto for Short bij je thuis: de twee winnende films van editie 1 & 2 van dit seizoen, dat op 21 september zal worden afgesloten met de 3e en laatste editie. De filmmaker die editie 3 wint, neemt het op tegen onderstaande films:

 

De winnende film van editie 1 (seizoen 2020-2021):

Alleen de dood liegt niet
Sam Yazdanpanna | Nederland | 2020 | 15' | Perzisch, Nederlands gesproken | Nederlands ondertiteld
Bokser Farid krijgt te horen dat zijn geliefde opa — een Iraanse oud-Olympisch kampioen — ongeneeslijk ziek is. Het is Farids taak om het slechte nieuws te vertellen aan de oude man, die de Nederlandse dokter niet verstaat. Maar moet hij hem de waarheid vertellen of de werke­lijkheid verbuigen, in de hoop dat dit zijn opa langer op de been houdt?

De film komt voort uit work­shops met jongeren uit asielzoekerscentra, waarin zij op hun eigen leven gebaseerde verhalen ontwikkelden. Met Ali Fardi, Hamid Djavadan en Monic Hendrickx als de arts.

De winnende film van editie 2 (seizoen 2020-2021):

You Know What I Have Nightmares About
Aglaja Filipović | Nederland | 2020 | 15' | Servisch gesproken | Engels ondertiteld
De zussen Sunny en Hannah wonen samen. Sunny is een beginnend actrice en ze bereidt zich voor op een belangrijk toneelstuk dat binnenkort in première gaat. Terwijl Hannah zich voorbereidt op een sollicitatiegesprek, luistert ze naar de woorden van de monoloog die Sunny voor het stuk aan het instuderen is. Hannah begrijpt elk woord, de past precies bij haar huidige mentale toestand, maar ze blijft stil. Hannah vertrekt en Sunny blijft repeteren.

Vervolgens zien we ze in dagelijkse routines: yogales, lunch bereiden, gesprekken voor het slapengaan, in elk van deze situaties zien we dat Hannah geïsoleerd en stil is, wat Sunny niet merkt omdat ze verzonken is in haar werk. Hannah is fysiek niet alleen, maar de zorg die ze van haar naasten krijgt, is oppervlakkig en niet sterk genoeg voor Hannah om haar demonen te verslaan.

Persoonlijke noot van regisseur Aglaja Filipović:

After reading a play by Don Nigro called “A Seascape With Sharks and Dancer” Tracy’s monologue stuck with me. I knew I really wanted to make a film that explores a relationship and isolation between two close individuals, how you can be alone even when you have someone physically next to you. The script was built of my own worst fears of losing someone that I love. A lot of the time we take people around us for granted, check on them and tell them you love them.