Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws Account
NL
EN

Rialto for Short bij je thuis

Bekijk de beste korte films vanaf je bank

Rialto is tijdelijk gesloten i.v.m. de maatregelen rondom het coronavirus, maar we hebben ook goed nieuws: we brengen Rialto for Short bij je thuis!

In Rialto for Short bieden we aanstormend talent eens per kwartaal een podium op dinsdagavond om 19.30 uur. Filmakers krijgen deze avond de kans hun korte film op het witte doek te vertonen. Daarbij zijn de meest uiteenlopende films te zien en hebben we oog voor diversiteit; ieder genre en elke thematiek is welkom. Edgy & rebels? No problem!

De komende weken delen we een greep uit de vele prachtige inzendingen inclusief een persoonlijke noot van de maker. Tweewekelijks op de dinsdagavond vanaf 19.30 uur. Zien we je dan?

Nu te zien bij Rialto for Short bij je thuis:

David French is a Piece of Shit and I Want Him Dead
Mark van Heusden | Nederland | 2019 | 12' | Engels gesproken | niet ondertiteld | 16
"Misschien is het goed dat iemand lijdt. Komt er iets uit de handen van een artiest als hij gelukkig is?" - aldus het motto van deze opmerkelijke korte film van regisseur Mark van Heusden, die ook het scenario schreef. Hij vertelt een verhaal dat aankomt als een mokerslag…

De veelbelovende rockband Bad Penny heeft een probleem: tijdens hun eerste tour staat de charmante zanger David French met zijn band French Kiss in het voorprogramma en die band lijkt bij het publiek (en impresario's) beter in de smaak te vallen dan zijzelf. De drummer en bassist van Bad Penny geloven dat dit komt doordat zanger/gitarist James zijn scherpte, zijn inspiratie lijkt te zijn kwijtgeraakt sinds hij een vriendinnetje heeft. De twee zijn ervan overtuigd dat er zonder pijn en lijden geen geïnspireerde kunst gemaakt kan worden en dus gaan ze over tot 'drastische maatregelen' om die pijn terug te brengen in het leven van James.

Persoonlijke noot van regisseur Mark van Heusden

Zoals je waarschijnlijk kan zien aan de titel van deze film was ik erg boos op het moment dat ik het script schreef. Na mijn afstuderen was ik erg depressief. Ik woonde in Manchester, maar had daar geen vrienden of familie. Daarnaast was ik was bijna blut en kon ik geen werk in de filmindustrie vinden. Kortom, ik had geen idee wat ik aan het doen was met mijn leven. Ik had ook wat problemen met mijn afstudeerfilm British Graffiti. De logo's van de supermarkt waarin de film zich afspeelde waren duidelijk zichtbaar, en hier was de PR-manager niet blij mee. Ik mocht de film dus niet professioneel vertonen. Uiteindelijk heb ik de problemen opgelost, maar op het moment dat ik dit nieuws hoorde werd ik overvallen door een vlaag van woede en schreef in mijn dagboek: "He's a fucking cunt and I want him dead.” Nadat ik eenmaal gekalmeerd was belde ik mijn moeder en die stelde me gerust. Ze vertelde me: “Alle kunst komt voort uit pijn en kunstenaars worden geïnspireerd door de moeilijke tijden die ze doorstaan.” Dit idee bleef me bij en in mijn geval is dit ook vaak zo en dus besloot ik de woede die ik had om te zetten in een script waarin dit idee iets té serieus wordt genomen en iemand bewust pijn wordt aangedaan om inspiratie op te doen. Ik combineerde die gedachte met mijn passie voor rockmuziek en zo ontstond een film over een rockband die hun zanger wil inspireren door iemand van wie hij houdt te vermoorden, in de hoop dat dit betere muziek oplevert.

Naast het 'alle kunst komt uit pijn voort'-idee was deze film ook een manier voor mij om mijn eigen problemen aan de kaak te stellen. Ik kamp al mijn hele leven met depressie en wanneer ik me depressief voel, word ik erg kwaad en kan agressief reageren. Dit haat ik aan mezelf en ik weet niet waar dit vandaan komt. Ik heb in deze film al mijn woede van me afgeschreven door twee personages te schrijven met mijn temperament en ze zo walgelijk mogelijk te maken. Na het maken van de film ben ik in therapie gegaan om deze problemen te bespreken en sindsdien ben ik een stuk kalmer. Ik heb het gevoel dat ik deze film moest maken om mezelf een spiegel voor te houden en die woede uit te drijven en zo een beter persoon te worden.

Op het moment ben ik samen met mijn producent, Victoria Fäh, financiering aan het zoeken voor mijn nieuwe korte film A Part of Me, dat tegelijk ook een proof of concept is voor een speelfilm die ik afgelopen jaar heb geschreven. De korte film gaat over een negentienjarig meisje dat een abortus wil laten plegen, maar tegengehouden wordt door haar streng christelijke ouders. Ze krijgt het kind maar haar mentale gezondheid gaat achteruit doordat ze zich beroofd voelt van haar toekomst en ze besluit alsnog de maatregelen in eigen handen te nemen.