Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN

Yorgos Lanthimos: Bigger Than Life

Zijn films: vreemd, vreemder, vreemdst...

Als er één regisseur is die het predicaat 'origineel' verdient, dan is het wel Yorgos Lanthimos. De aan de Atheense Filmacademie opgeleide Lanthimos begon zijn carrière als maker van o.m. dans- en muziekvideo's, reclamefilms en korte films. In 2001 maakte hij zijn eerste speelfilm, in 2005 zijn tweede, films die tamelijk onopgemerkt voorbij gingen. Maar in 2009 wist hij internationaal de aandacht op zich te vestigen met Dogtooth, een heel ongewoon gezinsdrama dat hij samen schreef met Efthimis Filippou, zijn vaste scenarist met wie hij nog meerdere keren zou samenwerken. Sindsdien is Lanthimos niet meer van het internationale podium verdwenen – al zijn volgende films waren uiterst origineel en bijzonder succesvol; tot dusverre hebben zijn films ruim honderd kleine en grote filmprijzen in de wacht gesleept. Dat heeft hij mede te danken aan de uitstekende acteurs met wie hij regelmatig werkt, onder wie Collin Farrell, Olivia Colman, Emma (Emily) Stone, Rachel Weisz en Willem Dafoe.

Wat maakt zijn films zo bijzonder? Het zit niet zozeer in de thema's die hij aansnijdt; het wel en wee van een gezin, de moeilijkheden bij het vinden van een levenspartner, het uitleven van gevoelens van wraak, loyaliteit en verraad, het verlangen van een vrouw zich (seksueel) te ontwikkelen – interessant maar niet hemelschokkend. Lanthimos' films zijn bijzonder door de wijze waarop hij deze thema's verbeeldt. In zijn filmuniversum wordt alles in het absurde getrokken, het is een plek waar de hyperbool regeert, waar de personages meer dan levensgroot zijn, waar alles wat hen overkomt even bizar als onvoorstelbaar is. Het maakt zijn films even (zwart)komisch als tragisch – het leven is een bezoeking. Dit, gecombineerd met de vaak prachtige vormgeving en, zoals gezegd, het uitstekende acteerwerk, maakt de films van Lanthimos meer dan bijzonder.

En hij zit niet stil. Op 4 juli komt zijn nieuwe film uit: Kinds of Kindness, een drieluik met telkens weer dezelfde acteurs, onder wie Emma Stone en Willem Dafoe, naar een scenario van hemzelf en Filippou. Een week later wordt zijn eerste belangrijke film opnieuw uitgebracht: Dogtooth. Reden te meer voor Rialto om ook zijn vier andere grote films opnieuw te vertonen: The Lobster, The Killing of a Sacred Deer, The Favourite en Poor Things. Uiteraard is ook zijn nieuwe film in Rialto te zien.

Vanaf 11 juli in Rialto De Pijp en Rialto VU.